vrijdag 4 juni 2010

Werkgevers en bonden sluiten AOW-akkoord


DEN HAAG - Werkgevers en vakbonden hebben vrijdag een principeakkoord gesloten over de AOW- en de pensioenleeftijd. Hiermee komt een einde aan een langslepend conflict.


De leeftijd waarop de AOW ingaat, gaat volgens het akkoord met ingang van 2020 naar 66 jaar en in 2025 naar 67.
Daarna zou deze leeftijd worden gekoppeld aan de verder stijgende levensverwachting en elke vijf jaar worden getoetst. Wel blijft het mogelijk om met 65 jaar te stoppen met werken. Dan is de AOW-uitkering echter wel lager. Het akkoord moet nog worden voorgelegd aan de achterban.


Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende noemde het akkoord over de AOW- en pensioenleeftijd van grote betekenis. ''Ik verwacht dat de plannen absoluut op de formatietafel komen te liggen'' van een nieuw te vormen kabinet, stelde Balkenende. Hij benadrukte als demissionair premier te reageren en niet als CDA-lijsttrekker.
Dat sociale partners het eens zijn over de wijze waarop de AOW- en pensioenleeftijd omhoog kan, is volgens de premier van belang voor het op orde brengen van de overheidsfinanciƫn met de toenemende vergrijzing.
Bovendien zei hij dat ''het heel positief'' is dat werkgevers en vakbonden ook hebben afgesproken om maatregelen te nemen om mensen daadwerkelijk langer aan het werk te houden, bijvoorbeeld met scholing.

Jongerius

De FNV houdt waarschijnlijk een referendum onder de leden over het akkoord dat is bereikt over verhoging van de AOW- en pensioenleeftijd. FNV-voorzitter Agnes Jongerius zal dit maandag voorstellen aan de federatieraad, het parlement van de vakcentrale.
CNV en MHP raadplegen de leden op de traditionele manier. Zij schrijven via de aangesloten bonden ledenraadplegingen uit.
Jongerius beveelt het akkoord ''warm aan'' aan de politiek. ''De AOW begint met dit akkoord aan een tweede jeugd'', zei zij.

1 opmerking:

  1. Dat de AOW leeftijd pas in 2020 omhoog gaat, zal voor veel werknemers van rond de 60 als zeer positief worden ervaren. Zij kunnen namelijk nog zonder pardon met hun 65ste met pensioen en de uitkering zal hetzelfde blijven.
    Doordat de AOW leeftijd nu nog niet verhoogd zal worden, gaat dit ook gevolgen hebben voor verschillende loopbanen van net op de arbeidsmarkt komende jongeren. Aangezien vergrijzing steeds meer opkomt en er dus veel oudere werknemers een arbeidsplaats bezitten, hebben jongeren het moeilijker op de arbeidsmarkt. Omdat de AOW leeftijd nu nog niet verhoogd wordt, zullen de medewerkers van rond de 65 binnenkort met pensioen gaan in plaats van over twee jaar waardoor er verschillende arbeidsplaatsen vrijkomen en deze opgevuld kunnen worden door de jongeren.
    In het bovenstaande artikel wordt ook verteld dat de pensioenleeftijd na 2025 wordt gekoppeld aan de stijgende levensverwachting. In de loop van de afgelopen jaren, is het gebleken dat de leeftijd van de mens steeds hoger wordt en dat de mens langer blijft leven. Wanneer men de AOW leeftijd wil gaan koppelen aan de levensverwachting zal deze waarschijnlijk in een stijgende lijn blijven lopen. Zelf vraag ik me dan wel af wanneer ze hiermee stoppen en waar de grens ligt?
    Dat de AOW leeftijd nu nog niet wordt verhoogd en ook niet meteen met twee jaar, vind ik zelf positief. Ook vind ik het goed dat men wel de keuze heeft om met 65 jaar te stoppen maar dat hier wel consequenties aan hangen.
    Het enige wat ik me afvraag bij dit artikel is, zoals ik al had gezegd, wanneer willen ze de leeftijd niet meer verhogen aangezien de levensverwachting van de mens op blijft lopen?!

    BeantwoordenVerwijderen